Det lille slottet på skiltet

Når du reise nordover på E6 og nærmer deg Göteborg er det et skilt med velkommen til Mölndal hvor det er et bilde av et slott. Slottet er verd et besøk! Det heter Gunnebo Slott. Slottet er fra slutten av 1700 tallet og John Hall bygde det som sommerbolig. Når det ble bygd ble det ansett for være Sveriges flotteste og mest eksklusive trebygning. Og jeg må vel bare si at tatt i betraktning at dette er en kjøpmanns hytte så står det jammen respekt av den den dag i dag 🙂

Bli med guiden inne og se bl.a. kopi av parketten i Versailles og hør historien om familien i tillegg. Beklagelig vis så er det ikke lov å ta bilder inne, så jeg kan ikke vise dere hvordan det ser ut der. Hagene er også verd en titt. En av grunntankene bak anlegget er også at man skulle være selvhjulpne der så langt utenfor byen. Det var anslagsvis en dagsreise fra hjemmet til John Hall og ut til Gunnebo.

Läckö slott

I dag besøker vi Läckö slott. Slottet har en fasinerende historie og er helt klart verd et besøk. Slottet startet som skarabiskopens befestede borg i 1298. Ved reformasjonen i 1527 tilfalt kirkens eiendommer kronen. Når Jacob Pontusson De la Gardie får slottet i 1615 blir det startet med restaurering og ombygging. Greve Magnus Gabriel De la Gardie tar litt av og bygger videre, på det meste hadde han 1000 gårder. For mer om slottet og ikke minst informasjon om Sverige og deres rolle i krigene, ta en tur til slottet og bli med på en guiedet tur. Det er vel kanskje ikke det mest spennende om man har med seg unger som ikke fasineres av historie og arkitektur 😀 .

Langhelgen går mot slutten etter en strålende campingtur.

I Arns fotspor – og litt utenfor

Frokosten er unnagjort og vi er på vei for å se oss om i området. Vi har lest bøkene om tempelridderen Arn og skal oppsøke noen av stedene som er nevnt i bøkene.

Vi legger veien rundt Kinnekulle, et platåberg som er 306 m.o.h. med vakkert landskap. I dag er det åpningen på «Vårrunden» så derfor er det en god del folk ute i det strålende været, men det oppleves ikke som trangt noe sted. I Hällekis, en liten plass med en sementfabrikk hvor de har restaurert husene i en av gatene og laget «Falkängen Hantverksby». Der er det kunstnere og håndtverkere som stiller ut saker og ting for salg. En riktig så idyllisk plass i det strålende været.

Forshems kyrka måtte få et besøk siden det i følge bøkene jo er Arn som finansierte den kirken. Etter et relativt kort kirkebesøk går turen videre og vi orker ikke stoppe ved alle plassene som er severdig. Det har både med tid til rådighet og definisjonen på severdighet… Men vi tar en stopp ved Medeltidens Värld. De hadde ikke åpnet ordentlig for sesongen enda så det lignet mest en byggeplass. De holdt på med å sette opp byggene fra film nummer 2, og det gav oss lyst til å se filmene. Jeg vil tro at det er et greit sted å besøke med unger om man er i området. Fantasien settes i gang og man kan røre seg rundt i spennende omgivelser.

Skara var et maktens sentrum i lang tid, dette kan nok i første rekke knyttes til domkirken. Denne kirken måtte vi en tur innom, og da fikk vi med oss litt av komfirmasjonen til en gjeng forhåpentligvis kjekke ungdommer. Det er fasinerende med slike kirker på flere måter. Fantastiske byggverk som måtte være utrolig utfordrende for en byggmester å få jobbe med. Hvor ikke bare reisingen av bygget men også logistikk og annet som bidro til at slike prosjekter nok var enorme. Baksiden av prakten er jo de arme folkene som finansierte det.

Etter litt mat var vi klare for en ny økt, og turen gikk videre til Varnhem kloster. Arn vokser opp i dette klosteret som har en fasinerende historie i virkeligheten også. Om ikke hele reisefølget vil gå på tur i klosterruinene kan noen også ta turen til moped og MC museet like ved. Vi rakk ikke innom, men vi får se om vi er i området en annen gang.

Underveis oppdaget vi at det er mulig å laste ned guider i MP3 format gratis fra nettet. Jeg anbefaler at man tar en tur innom http://www.guidetome.com/no/guide/sv/13/ og http://www.arnmagnusson.se/ dersom man planlegger tur i området.